Friday, 29 December 2006

FN advarer mot å henrette Saddam Hussein


ADVARER: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, advarte fredag irakiske myndigheter mot å henrette Saddam Hussein. Foto: REUTERS
- Det er stilt en rekke spørsmål om rettferdigheten i rettssaken, og det trengs forsikringer om at disse spørsmålene er behandlet skikkelig, heter det i en uttalelse fra Arbour.

- Jeg ber derfor irakiske myndigheter om ikke å gjøre noe overilt ved å fullbyrde dødsdommen, sier Arbour.
Høykommissæren minner om at Irak har undertegnet internasjonale avtaler som gir Saddam Hussein anledning til å søke om nedsatt straff eller benådning.

- Kan få martyrstatus

Norske myndigheter håper at dødsdommen blir omgjort til livsvarig fengsel. Statssekretær Raymond Johansen (Ap) frykter at Hussein kan få martyrstatus.

- Den norske regjeringen er prinsipielt imot dødsstraff, slår Johansen i Utenriksdepartementet fast overfor NTB.

Han mener at et rettssamfunn ikke bør ha dødsstraff, og at en dom på livsvarig fengsel ville vært bedre. Han frykter at henrettelsen kan forstyrre forsoningsprosessen i Irak.

- Henrettelsen av Saddam Hussein kan føre til at han får en martyrstatus. Det kan skape større splittelse mellom sjia- og sunnimuslimer og gjøre forsoningsarbeidet vanskeligere, sier Johansen.

Han understreker likevel at det er godt Hussein er dømt i en rettssak for de grusomhetene han står bak.

EU-protest

Også EU advarer Irak mot å henrette Saddam Hussein, som ble dømt til døden 5. november. Dommen ble rettskraftig 26. desember, og ekspresidenten skal da i henholdt til irakisk lov henrettes i løpet av 30 dager.

- EU er motstander av dødsstraff, og det bør heller ikke benyttes i dette tilfellet, sier Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja. Finland har formannskapet i EU fram til 1. januar, da Tyskland overtar.

Vatikanet

Vatikanet har også sluttet seg til protestene mot den varslede henrettelsen.

- Forbrytelser må ikke hevnes med nok en forbrytelse, mener kardinal Renato Raffaele Martino, som leder Vatikanets justis- og fredsdepartement.

- Kirken proklamerer at menneskeliv skal beskyttes fra unnfangelse til en naturlig død. Dødsstraff er ingen naturlig død. Ingen har rett til å drepe, ei heller staten, sier Martino til den italienske avisen La Repubblica.

Maliki utelukker

Iraks statsminister Nuri al-Maliki utelukket fredag benådning, og slo fast at dødsdommen mot ekspresidenten er endelig.

- Ingen kan forhindre at Saddam Hussein blir henrettet, sa Maliki da han fredag møtte familiene til noen av ekspresidentens ofre.

- Når domstolene har avgjort dette, kan ingen motsette seg beslutningen om å henrette den kriminelle Saddam, sier Maliki.
- De som motsetter seg henrettelse av Saddam, krenker de irakiske martyrenes verdighet, la statsministeren til.

(© NTB 29.12.06 kl. 20:54)

No comments: