Friday 15 December 2006

Strid om dødstraff i USA


Strid om dødstraff i USA

Guvernør Jeb Bush innførte fredag midlertidig stans i henrettelser i Florida. En føderal domstol i California slo samtidig fast at dagens henrettelser med gift er grunnlovsstridige.

(Først publisert: 16.12.06 | Oppdatert: 16.12.06 kl. 01:04)
Bilder
bilde

55 år gamle Angel Nieves Diaz døde først 34 minutter etter han hadde fått giftsprøyten. ( Foto: AP )


Bakgrunnen for beslutningen om å stanse henrettelsene i Florida, var henrettelsen av den 55 år gamle Angel Nieves Diaz tidligere i uka.

Nieves Diaz skulle henrettes med to giftinjeksjoner, men noe gikk galt og døden inntraff først etter 34 minutter.

GranskingBush, som er bror av president George W. Bush, opprettet fredag en granskingskommisjon som skal se nærmere på metoden som benyttes når dødsdømte blir henrettet med gift.

– Jeg ser fram til kommisjonens gjennomgang av reglene for giftinjeksjoner i Florida, for å sikre at metodene er i tråd med grunnlovens forbud mot grusom og uvanlig straff, het det i en kunngjøring fra Bush.

– Grunnlovsstridig

En føderal domstol i California slo fredag fast at henrettelser ved giftinjeksjon slik de praktiseres i delstaten strider mot grunnloven, men la ikke ned forbud mot bruk av metoden.

– De systematiske manglene ved gjennomføringen av slike henrettelser gjør det umulig å fastslå med sikkerhet om en eller flere fanger har vært ved bevissthet under tidligere henrettelser, konstaterer domstolen.

Domstolen viser blant annet til manglende trening hos bødlene, manglende forberedelser når noen skal henrettes med giftsprøyte og overfylte omgivelser. – Men dette kan rettes på ved å endre prosedyrene, slår domstolen fast i sin kjennelse.

(©NTB)

No comments: