Todd Willingham, liggend in zijn dodencel, april 1994. Hij weigerde schuld te bekennen, ook al had dat zijn leven gered. (Ken Light)
Todd Willingham kon zijn jonge kinderen niet meer redden. Hij sloeg met een stok het raam van hun slaapkamer in, maar er barstte een ondoordringbare muur van vlammen uit.
Toen een brandweerman met zuurstofmasker zijn 2-jarige dochter uit het brandende huis haalde – ze was gestorven aan koolmonoxidevergiftiging – probeerde de vader naar de tweelingbaby’s te rennen. Politiemensen moesten hem tegengehouden.
Show
Niet veel later werd Willingham verdacht van drievoudige moord op zijn eigen kinderen. Ervaren justitiële branddeskundigen onderzochten het huis in Corsicana, een stadje in Texas, en concludeerden dat de brand was aangestoken. Getuigen verklaarden dat Willingham zich vreemd had gedragen buiten het huis, alsof zijn reddingspogingen alleen voor de show waren geweest.
Aanklagers vonden aanvullend bewijs in Willinghams levenswandel: hij dronk te veel, had zijn vrouw mishandeld en was eerder gearresteerd wegens dronken rijden en winkeldiefstal. Hij was ‘een psychopatisch individu’ en had zijn kinderen uit de weg geruimd omdat ze zijn ‘bier drinken en darten in de weg stonden’, stelden ze.
Zelfs zijn (pro deo) advocaten gingen ervan uit dat hij het had gedaan. Het proces duurde twee dagen. ‘Het vuur liegt niet’, zei brandonderzoeker Vazquez. Een forensische psychiater met de bijnaam ‘Dr. Death,’ die later uit de beroepsvereniging werd gezet omdat hij verdachten zonder onderzoek beoordeelde, stelde dat Willingham gestoord was, en ‘geen pil hem kan helpen’.
Levenslang
De jury had een uur nodig om Willinghams schuld vast te stellen. Hij werd ter dood veroordeeld, maar kreeg een aanbod van justitie: als hij schuld bekende, zou de straf worden omgezet in levenslang. Willingham weigerde schuld te bekennen ‘voor iets dat ik niet heb gedaan, vooral het vermoorden van mijn eigen kinderen’.
Twaalf jaar bracht Willingham door op death row, terwijl de beroepsprocedures liepen. Steeds weer keek hij naar een fotootje van zijn kinderen en zijn vrouw, die inmiddels bij hem weg was. Hij had alleen nog contact met zijn ouders en met een penvriendin, die lerares en toneelschrijfster was. Die begon te twijfelen aan zijn schuld en onderzocht de zaak. Uiteindelijk stelde Gerald Hurst, een bekende branddeskundige, vast dat de brand in Corsicana helemaal niet was aangestoken. De gevonden sporen van brandstichting ontstaan ook bij spontane brand, hebben wetenschappelijke experimenten aangetoond.
Hurst voltooide zijn ontlastende rapport net voor de geplande executie. Willinghams nieuwe advocaat bracht het onder de aandacht van de Texaanse pardoncommissie en gouverneur Rick Perry, die beslist over alle executies. Ze schonken er geen aandacht aan.
Injecties
Op 17 februari 2004 werd Willingham terechtgesteld met dodelijke injecties. Hij kreeg gelegenheid tot een laatste woord. ‘De enige verklaring die ik wil afleggen is dat ik een onschuldig man ben, veroordeeld voor een misdaad die ik niet heb gepleegd’, zei hij.
Willingham had zijn ouders gevraagd na zijn dood verder te vechten voor zijn goede naam. Dat lukt inmiddels. In de New Yorker stond vorige maand een aangrijpend artikel van 16 duizend woorden, waarin journalist David Grann zijn onschuld minutieus aantoont. De beschrijving van Willinghams ondergang is feitelijk en geserreerd, maar leest als een aanklacht tegen de doodstraf en het rammelende Amerikaanse rechtsysteem. ‘Ik begon dit te lezen als voorstander van de doodstraf en kwam eruit als tegenstander’, schreef een lezeres.
Inmiddels steunen Amerika’s meest gerenommeerde branddeskundigen de conclusie van Hurst. Een van hen, Craig Beyler, rapporteerde in augustus in opdracht van de staat Texas dat de onderzoekers in Corsicana ‘geen enkele wetenschappelijke basis’ hadden voor hun beschuldiging, bewijsmateriaal negeerden en vertrouwden op ‘folklore’ die toen al in diskrediet was geraakt.
Uitgesteld
Maar vorig week, twee dagen voordat deze conclusies zouden worden gepresenteerd aan een Texaanse regeringscommissie voor forensische fouten, ontsloeg gouverneur Perry de voorzitter en twee leden van de commissie. De nieuwe voorzitter, een politieke bondgenoot van Perry, heeft de behandeling van de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld.
De Texaanse media concluderen in afkeurende hoofdartikelen dat Perry de zaak in de doofpot wil stoppen. Nu er verkiezingen aankomen, zou hij niet de eerste gouverneur willen worden die een burger heeft laten executeren van wie de onschuld is vastgesteld.
Ook Scott Cobb van het Texas Moratorium Network is hiervan overtuigd. Maar hij hoopt dat deze zaak de politieke mening zal doen omslaan. ‘In andere staten gebeurt het al. Dit is onze kans om ook in Texas de doodstraf af te schaffen.’
Source(www.volkskrant.nl)
No comments:
Post a Comment