Tuesday, 8 September 2009

Støre: - Holder Kongo ansvarlige for sikkerhetenStøre: - Holder Kongo ansvarlige for sikkerheten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er klar på at norske myndigheter har fått forsikringer om at Moland og French ikke vil bli henrettet.Jonas Gahr Støre hadde bare fått referert dommen fra Kongo via mediene da han møtte pressen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Støre presiserte at nordmennene fortsatt kan anke, og at dommen derfor ikke er rettskraftig.
- Så vidt jeg har forstått har de fem dager på seg til å anke, og det betyr at vi må anse dem som uskyldige. Vi er midt i en rettsprosess som ikke er ferdig, sa han.
Støre ville derfor ikke spekulere i om Moland og French kan få sone dommen i Norge, og han ville heller ikke ta stilling til skyldspørsmålet.
Vil bruke alle virkemidler
- Jeg reagerer svært sterkt på dødsdommen. Vi har fått forsikringer om at det ikke vil bli gjennomført dødsstraff, og dette er noe vi har tatt opp med kongolesiske myndigheter på høyeste hold, sa utenriksministeren.
Han sa videre at det ikke har blitt gjennomført dødsstraff i Kongo på mange år.
- I tillegg trengs det presidentens underskrift for å gjennomføre en henrettelse, og vi vil bruke alle virkemidler for å hindre at en slik straff blir gjennomført, sa utenriksministeren.

Vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlige for sikkerheten til de to. Utenriksminister Jonas Gahr Støre
- Holder Kongo ansvarlige
Tjostolv Molands far, Knut Moland, sa etter dødsdommen at han frykter for nordmennenes liv. Støre understreker at UD vil fortsette å bistå de to dødsdømte i fengselet.
- Vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlige for sikkerheten til de to, var Støres klare beskjed i ettermiddag.
I dag vil Støre ta kontakt med Kongos utenriksminister og Kongos ambassade i Stockholm. Han vil også kontakte EUs formannskap ved Carl Bildt for å diskutere hvordan saken skal behandles videre.
Støre understreket likevel at det ikke er aktuelt å koble denne saken til Norges bistand til Kongo.
- Store kontrasterMoland og French ble kjent skyldige på fem tiltalepunkter. Ett av dem omhandler spionasje.
Av dommen går det frem at Moland og French anses for å være norske spioner, og påstanden om at de to fortsatt er ansatt i Forsvaret ble gjentatt.
- Vi har tatt klar avstand fra punktene om spionasje, og dette er blitt formidlet til kongolesiske myndigheter. Disse personene har ikke tilknytning til Norge, og har ikke handlet på vegne av Norge, sier Støre.
På spørsmål om hva han synes om rettssaken, svarte Gahr Støre at det som nordmann ikke er vanskelig å se kontrastene mellom rettssystemet i Norge og Kongo.
- Jeg tror ikke det tjener de to at jeg som norsk utenriksminister sitter her på norsk jord og kommenterer dette. Men kontrastene er mange, sa utenriksministeren.
- Vi må vise en formell respekt for andre lands rettssystemer, sa Støre.
Bakgrunn:
Nordmennene kan ha vært del i grensestrid
- Vet ikke hvem som skjøt og drepte sjåføren
Her skal de stilles for retten
French: - Jeg savner livet i Norge
Kjøper seg allianser med mat
- Det var en naturlig reaksjon
Forsvaret skjerper ID-rutiner
Kan bli sittende på «dødscelle» livet ut
Advokaten: - Jeg stoler på dommerne
Ber Støre rydde opp

No comments: