Monday, 12 May 2008

Henrettelse stoppet etter EU-press


Henrettelse stoppet etter EU-press

(VG Nett) Behnood Shoajee som etter planen skulle henrettets i Iran i dag, ble reddet i siste liten etter press fra EU.


UTSETTES:Behnoods henrettelse er utsatt i en måned.

Behnood var bare 17 år gammel da han ble dømt for drap i forbindelse med et masseslagsmål i en park 2005.
VGNett skrev i går om den planlagte henrettelsen av Behnood Shoajee i Iran. Til tross for at han var mindreårig da forbrytelsen ble begått ble Behnood dømt til døden, og skulle etter planen henges i dag tidlig. Saken har imidlertid fått stor internasjonal oppmerksomhet, og i går kveld iransk tid beordret iransk domstol utsettelse.

Menneskretteighetsforkjemper og forsker Mahmood Amiry-Moghaddam har involvert seg sterkt i saken. Han mener utsettelsen er et resultat av EUs offisielle anmodning om å stoppe henrettelsen.
- Utsettelsen er uten tvil en direkte følge av den store oppmerksomheten dette har fått internasjonalt.

Også norske myndigheter har engasjert seg i saken. 2. mai kontaktet Utenriksdepartementet iranske myndigheter og uttrykte bekymring for Behnood og andre dødsdømte mindreårige i landet.

Faren ikke over

Amiry-Moghaddam understreker imidlertid at faren ikke er over for Behnood.

- Vi er selvsagt glade for at Behnood lever i dag, men det er grunn til å glede seg veldig forsiktig. Vi vet at slike utsettelser kan komme etter mye internasjonal oppmerksomhet, for så å gjennomføres når oppstyret har lagt seg.

Ett eksempel på slik praksis er småbarnsmoren Rahele Zamani. Hennes henrettelse ble stoppet 19. desember 2007 etter sterkt internasjonalt press, men ble så gjennomført 2. januar i år.

Les Amiry-Moghaddam blogg om menneskerettigheter i Iran

Jobber for tilgivelse

I følge Amiry-Moghaddam jobber nå Behnoods støttespillere i Iran for å få foreldrene til den drepte gutten til å tilgi. Ifølge Iransk rettssystem kan nemlig de pårørende til avdøde i drapssaker hindre henrettelser ved å tilgi den dømte.

Til tross for at Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff mot mindreårige, er det det landet i verden som henretter flest mindreårige. Og samtidig som det kjempes for livet til Behnood venter 86 andre dødsdømte mindreårige i iranske fengsler.

- Behnood kan være glad for at han lever i dag, men i morgen kan det være Ali, Ahmad eller Reza. Vi har en lang liste, sier Amiry-Moghaddam.

No comments: