Saturday 16 December 2006

Dødsstraffer utsatt på ubestemt tid




(VG Nett) En føderal dommer i San Jose stopper alle henrettelser i staten California inntil videre, fordi metoden som brukes er «ond og uvanlig».


Debatten raser i USA, etter avsløringene om den dødsdømte Angel Diaz som levde i en halv time etter å ha mottatt giftsprøyten i et Florida-fengesel. Nå kommer den føderale dommeren Jeremy Fogel med antydninger om at det samme kan ha skjedd i California.

Henrettelsesmetoder som er unødvendig smertefulle er et brudd på den amerikanske grunnloven, skriver Fogel. I et 17 sider langt dokument redegjør han for hvorfor giftsprøyten ikke er en akseptabel avstraffelsesmetode slik den fremstår i dag.

Myndighetene viser en grunnleggende mangel på profesjonalitet, mener dommeren.

VG Debatt: Kan dødsstraff forsvares?

- Når man tar i betraktning at staten tar et liv, er den gjennomtrengende mangelen på profesjonalitet i det minste veldig foruroligende, skriver Fogel i sin redegjørelse, som er gjengitt av avisen Los Angeles Times.

Levde i 34 minutter

NOE GIKK GALT: Den dødsdømte pouertoricaneren Angel Diaz levde i hele 34 minutter etter å ha mottatt den dødelige dosen med gift. Det er over dobbelt så lang tid som normalt. Foto: AP
Avgjørelsen kommer i kjølvannet av saken om den dødsdømte Angel Diaz, som levde i hele 34 minutter etter å ha mottatt giftsprøyten, hvilket er over dobbelt så lang tid som normalt. Dermed går California samme vei som Florida, der guvernør Jeb Bush i går bestemte å utsette alle henrettelser midlertidig.

- Seks tvilstilfeller

Etter å ha besøkt høysikkerhetsfengselet San Quentin i september i år, mener Fogel han har fått tilstrekkelige bevis for at ting ikke er som de skal. Han nevner seks tilfeller der de dødsdømte kan ha vært ved bevissthet under henrettelsesprosedyren.

- Avvik i seks henrettelseslogger stiller spørsmål ved hvorvidt enkelte fanger var bevisste da den dødelige giften ble injisert, skriver Fogel.

KRITISK: Den føderale dommeren Jeremy Fogel peker på vesentlige mangler ved henrettelsesmetodene i delstaten California. Foto: Len Vaughn-Lahman/AP
I tilfeller der en dødsdømt fange skal henrettes med gift, får vedkommende først injisert et bedøvende middel som skal gjøre han eller hun bevisstløs. Deretter injiseres det en gift som paralyserer alle musklene i kroppen. Til slutt får fangen en dødelig dose av giften kaliumklorid, som sørger for hjertestans. Men dersom det bedøvende middelet ikke virker, kan det bli en ekstremt smertefull opplevelse for den dødsdømte.

Fogel gjør det klart at han ikke vil godta flere henrettelser før det kan dokumenteres at giftsprøytemetoden ikke medfører unødvendige smerter for den dødsdømte.

Flere alvorlige mangler

I tillegg til feil i selve injeksjonsprosedyren, mener Fogel å ha avdekket flere mangler i systemet.

* Personalet som skal gjennomføre og overse henrettelsen har ikke tiltrekkelig opplæring og kunnskaper om stoffene som brukes, eller om potensielle problemer som kan oppstå.

* Manglende dokumentasjon

No comments: